Passie voor je werk

15 juli 2020

Een ding is zeker, ik voel passie voor mijn werk. Hoe is dat voor jou? Lukt het je om je werkdag vol energie te eindigen? Of ben je tevreden met minder?
Regelmatig kom ik getalenteerde en passie gedreven medewerkers tegen bij organisaties. Soms lukt het organisaties om medewerkers hun talent en passie te laten benutten. Vaak ook niet. En vroeg me af, is talent te managen? Wat is er voor nodig om passie bij je team aan te wakkeren en hoe doe je dat?

Organisaties worden steeds meer afhankelijk van de talenten van de eigen medewerkers. Om onderscheidend te kunnen zijn van de concurrent, om het verschil te maken in de dienstverlening, etc. Talent is onlosmakelijk verbonden aan het individu. Zij zijn het bezit van het individu. En Ieder individu kan zijn/haar talenten inzetten en door ontwikkelen.
Het ontwikkelen van talenten heeft een meer lange termijn perspectief en is verbonden met een loopbaan. Waardoor je het in de vorm van bijv. competentiemanagement goed kunt volgen en managen.

Maar hoe zit dat met passie? En is passie gedreven werken niet minstens zo belangrijk om je talent optimaal te benutten? Mag je dit vragen van je managers? Of dient het vanuit de medewerker zelf, dus intrinsiek, aanwezig te zijn ten voordele van je business? Veelal blijft het bij een vraag tijdens het sollicitatiegesprek. Medewerkers die drie keer een idee enthousiast geopperd hebben en vervolgens door teamleden toegesproken dat het zo niet werkt bij de organisatie, blijven na een tijdje stil. Je ogen sluiten voor talent, maakt dat kansen onbenut blijven. Terwijl je deze kracht en energie wenst te benutten voor het behalen van je doelstellingen en om de concurrent net een stap voor te blijven.

Wakker passie aan bij je medewerkers, vraag wat hen interesseert, wat zij als kans zien en waar ze zich voor inzetten. Talent werkt twee kanten op, hoe prachtig is het als het jouw medewerker verstevigt in zijn|haar vak en de organisatie er betere resultaten van krijgt!