Train je nee-spier

8 juli 2020

Word jij soms ook teruggeworpen in de realiteit en besef je ineens dat je toch weer ja hebt gezegd op iets wat je misschien eigenlijk niet wilt?

– Meer werk dan afgesproken?
– bepaalde klussen die minder goed bij je passen?
– opdrachten en afspraken waar je liever nee tegen zegt?

“Nee” zeggen zonder dat het jouw relatie met de ander kost is vaak een lastigere kwestie dan het lijkt. Zo vertelt ook cabaretière Lenette van Dongen in een interview dat ze haar jarenlange werk op het gebied van persoonlijke ontwikkeling zò zou willen inruilen voor een dik boek waarmee ze zich voor het hoofd zou kunnen slaan als ze weer eens vergeten was op tijd haar grenzen aan te geven.
“Nee zeggen” blijkt in de praktijk toch ontzettend moeilijk. Grenzen aangeven gaat in essentie over wie je ten diepste bent, jouw waarden en normen, maar bovenal jouw relatie met anderen in de wereld. En omdat het zo keihard raakt aan diepere lagen, is een gesprekspartner in de vorm van een mentor of coach te oefenen. Dan word je “nee” sterker en tegelijk subtieler. Het is een onderwerp waar mensen soms een heel leven mee bezig zijn. Hoe sterk sta je in je schoenen als het aankomt op de bescherming van je eigen waarden en normen. Nee zeggen op een sociale manier is te leren, wil je weten hoe, neem dan contact op via www.accentoptalent.nl. Een oriënterend gesprek is gratis.